Välkommen

Detta är en "hub" för i dagsläget fyra olika modellhästrelaterade sidor; Ponnytävlingarnas Depå Stuteri, Modellponnygaloppen, Modellponnytravet samt Modellstatushingstsidan.

Ponnytävlingarnas Depå Stuteri

Ponnyerna som avlas fram här görs det i syfte för att bredda modellponnyaveln i Sverige, och de flesta av dem kommer att tävla i antingen modellponnytravet/galoppen fram tills vissa av dem i slutet av löpsäsongen sätts ut till "försäljning"/adoption till folk i hobbyn. Kanske blir denna i sin tur "förälder" till en blivande löpstjärna?

Modellponnygaloppen

Svenska Modellponnygaloppen startades 2002. Det är ett sätt att ge meriter till ens ponnymodeller eller en stamtavla (alla ponnyraser inom Kat A - D är tillåtna), en sk "DO" (details only) som kanske - om den löper tillräckligt bra och får en statustitel - blir belönad med en modell.

Modellponnytravet

Svenska Modellponnytravet startades 2019. Liksom med galoppen är det är ett sätt att ge meriter till ens ponnymodeller (Shetlandsponny eller Gotlandsruss) eller en stamtavla, en sk "DO" (details only) som kanske - om den löper tillräckligt bra och får en statustitel - blir belönad med en modell.

Modell Hingstkatalogen

Här presenteras de hingstar som verkar eller har verkat i svensk modellarab, fullblod, trav samt ponnyavel. Detta gäller både de som har Form, Status eller Avel30 och de utan. Detta för att hjälpa till i det framtida modellavelsarbetet. De hingstar som inte längre är i avel presenteras här endast för dess historik och eventuellt avstamp i modellaveln.


För att förtydliga: Detta är inte en sida som handlar om riktiga hästar och ponnyer utan modeller och är en förgrening av modellhästhobbyn med allt vad det innebär. För mer information om modellhäst hobbyn, besök Svenska Modellhästföreningens hemsida.

Alla riktiga hästar och ponnyer här refereras till endast i syfte till att göra det verklighetstroget i fråga om blodslinjer, färgavel etc. Att de nämns här indikerar inget ägarskap och alla riktiga hästar/ponnyer markeras med -r eller ® efter deras namn.