F.A.Q

Läs igenom HELA sidan innan du skickar in en ny fråga - kan vara så att svaret redan finns här!  Hur fungerar formtalen?

 • Formtalen har 2 delar; en fast del och en rörlig del. Den fasta delen baseras på 3 saker; födelseland, kön och stamtavla. (Läs mer om den fasta delen under Regler & Anmälan, punkt 9)

  Den rörliga delen baseras på de sex senaste löpen (eller 5 om ponnyn bara löpt 5 ggr, 4 om bara 4 ggr och så vidare). För varje vinst bland de löpen får ponnyn 6 poäng, för andraplacering 5 poäng, tredjeplacering 4 poäng, fjärdeplacering 3 poäng, femteplacering 2 poäng, sjätteplacering 1 poäng. Lägre placeringar får inga poäng.

  Om en ponny uppnår 30 i form så får den en speciell titel: Form 30. Om en ponny uppnår 25 i form (men inte 30) och har vunnit ett av de stora löpen (se vilka dessa löp är på sidan Formtitlar) så får den en annan titel: Status 30. En sådan ponny är ett eftertraktat avelsdjur, för alla dess avkommor nedärver 1 extra formpoäng!

  Det här är stamtavledelen. Extra formpoäng kan dock inte hoppa över generationer; En sonson till en Form 30-hingst får inga extra formtal om inte även pappan har Form 30 - men då får sonsonen 2 extra formpoäng! De ärvs dock bara i två generationer; så max antal extra poäng en häst kan få via stamtavlan är 6 poäng.

  I kapplöpningarna så deltar de ponnyer med högst form i de finaste löpen. Ponnyerna har också hjälp i löpen av sin form. Exakt hur det sker är lite svårt att förklara, men man kan säga att varje poäng motsvarar ett visst "försprång", så en ponny som har 20 i form som tävlar mot en ponny som har 10 i form har en relativt hög chans att komma före den ponnyn. Sedan inverkar ju slumpen också, men det är märkbart.
 • Vad är Form 30? Status 30? Avel30?

 • Läs mer om titlarna under Formtitlar samt vilka som har titlar under Resultat
 • Behöver ponnyn en modell för att tävla?

 • Nej, många av oss tävlar endast med ponnyer som existerar på papper, sk DO (Details Only). Det är fritt fram att ge dem en modell om man vill. Kanske kan det vara något för den mest framgångsrika ponnyn att få som slutgiltigt "pris"?
 • Kan jag hitta på egna stamtavlor?

 • Ja och nej. Stamtavlorna som ponnyerna har måste vara baserade på riktiga ponnyer/hästar, dock så finns det olika "kombinationer". Riktig hingst x Riktigt sto = modellavkomma/DO, Riktig hingst x Modell/DO sto, Modell/DO hingst x Riktigt sto, samt Modell/DO hingst x Modell/DO sto. Vi som hållit på ett tag har ofta kommit så långt i vår avel att vi nästan endast har modellhäststammar som vi tävlar med. Titta gärna i Saludepån för färdiga identiteter eller ansök för att adoptera från PDS (Ponnytävlingarnas Depå Stuteri, adoptionsdriver sker en gång per löpsäsong).
 • Kan använda andra personers modeller/DO's som föräldrar?

 • Ja, de flesta brukar säja ja om man frågar först!
 • Om jag vill använda riktiga hästar/ponnyer som föräldrar, hur gör jag då?

 • Finns lite olika sätt, och man måste inte följa alla punkter, det är lite upp till en själv. Men grundläggande så är det enligt följande;
  * Den riktiga hingsten/stoet måste vara vid liv det år som din ponny 'tillverkades'.
  * Den riktiga hingsten måste finnas i avel det år som din ponny 'tillverkades'.
  * Det riktiga stoet 'får' inte ha ett riktigt föl det år som din ponny 'tillverkades'. Igen - här är det lite upp till person, vissa bryr sig inte alls om stoet haft ett riktigt föl det önskade året, andra använder bara 'tomma' år (dvs år där det riktiga fölet dött, stoet gått gall (förlorat fölet) eller inte betäckts alls.