F.A.Q

Stället att ställa en fråga och söka efter det du undrar om

Den här hemsidan är del av en modellhäst hobby websida. Ponnyerna och aktiviteterna som hålls här, är endast för underhållning/nöje och är inte associaterat med dent riktiga ponnytravet. Ponnyer som refereras här är INTE riktiga; de är endast modeller eller pappersidentiteter. Alla riktiga ponnyer som nämns förekommer endast för stamtavleintressets skull och är markerade med -r eller ® efter deras namn.

Läs igenom HELA sidan innan du skickar in en ny fråga - kan vara så att svaret redan finns här! • Hur fungerar formtalen?

  Formtalen har 2 delar; en fast del och en rörlig del. Den fasta delen baseras på 3 saker; födelseland, kön och stamtavla. (Läs mer om den fasta delen under Regler & Anmälan, punkt 9)

  Den rörliga delen baseras på de sex senaste löpen (eller 5 om ponnyn bara löpt 5 ggr, 4 om bara 4 ggr och så vidare). För varje vinst bland de löpen får ponnyn 6 poäng, för andraplacering 5 poäng, tredjeplacering 4 poäng, fjärdeplacering 3 poäng, femteplacering 2 poäng, sjätteplacering 1 poäng. Lägre placeringar får inga poäng.

  Om en ponny uppnår 30 i form så får den en speciell titel: Form 30. Om en ponny uppnår 25 i form (men inte 30) och har vunnit ett av de stora löpen (se vilka dessa löp är på sidan Formtitlar) så får den en annan titel: Status 30. En sådan ponny är ett eftertraktat avelsdjur, för alla dess avkommor nedärver 1 extra formpoäng!

  Det här är stamtavledelen. Extra formpoäng kan dock inte hoppa över generationer; En sonson till en Form 30-hingst får inga extra formtal om inte även pappan har Form 30 - men då får sonsonen 2 extra formpoäng! De ärvs dock bara i två generationer; så max antal extra poäng en häst kan få via stamtavlan är 6 poäng.

  I kapplöpningarna så deltar de ponnyer med högst form i de finaste löpen. Ponnyerna har också hjälp i löpen av sin form. Exakt hur det sker är lite svårt att förklara, men man kan säga att varje poäng motsvarar ett visst "försprång", så en ponny som har 20 i form som tävlar mot en ponny som har 10 i form har en relativt hög chans att komma före den ponnyn. Sedan inverkar ju slumpen också, men det är märkbart.
 • Vad är Form 30? Status 30? Avel30?

  Läs mer om titlarna under Formtitlar samt vilka som har titlar under Resultat